De Europese Blauwe Kaart: wat kan een expat met deze vergunning?

Geschreven door: <a href="https://www.grensoverschrijdendwerken.nl/author/sangroe/" target="_self">Sander Groen</a>

Geschreven door: Sander Groen

29 mei 2019

Auteurs: Sander Groen en Dennis Reins, respectievelijk partner bij Kroes Advocaten Immigration Lawyers (groen@kroesadvocaten.nl) en partner bij TTT-group (dennis.reins@ttt-group.com)

De Europese Blauwe Kaart is vanuit marketingperspectief heel goed in de ‘expatmarkt’ gezet door de Europe Commissie, bij de introductie in 2010. Veel expats en hun werkgevers hebben de indruk dat de ‘EU Blue Card’ als vergunning het recht geeft in de gehele Europese Unie te werken en te wonen. Dat is dus niet zo. De Europese Blauwe Kaart is landgebonden, en geeft alleen het recht om te werken in de lidstaat die de kaart heeft afgegeven. In Nederland is de Europese Blauwe Kaart zelfs helemaal geen succes. De Nederlandse regering heeft de toelatingsvoorwaarden van de Europese Blauwe Kaart met opzet zwaarder gemaakt dan die voor de kennismigrantenregeling. Zo geldt een fors hoger salariscriterium(1), plus de eis van minimaal een Bachelor diploma die ook op dit niveau moet zijn beoordeeld door het Informatiecentrum Diplomawaardering. Door de eisen voor afgifte van de kennismigrantenvergunning lager te stellen, wilde de Nederlandse regering Nederland als vestigingsland voor expats aantrekkelijker maken ten opzichte van de buurlanden.

Voor de volledige inhoud dient u in te loggen

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Sluit een abonnement af

Aanmelden voor bestaande gebruikers
Loading...
   
Gepubliceerd in: Vakblad 23, 2019
Rubriek: Migratierecht

Vakblad

Vakblad Grensoverschrijdend Werken nr 64

Het Vakblad Grensoverschrijdend Werken is een nieuwe, onafhankelijke informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van internationale arbeid. De onderwerpen zijn: fiscaliteit, sociale zekerheid, arbeidsrecht, migratierecht, pensioen, vermogensrecht en familierecht. Het heeft een insteek gericht op de actualiteit.

Nog geen abonnement?

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken?

Neem een abonnement

Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Log in