Grensoverschrijdende tewerkstelling binnen EU: welk type socialezekerheidsbijdragen verschuldigd? De positie van Belgische en Nederlandse autoriteiten nader bekeken

Geschreven door: <a href="https://www.grensoverschrijdendwerken.nl/author/aliceroe/" target="_self">Alice Roelandt</a>

Geschreven door: Alice Roelandt

4 januari 2022

Auteurs: mr. A. Roelandt en mr. F. Estanekzay, respectievelijk werkzaam als Manager en Analyst Global Employer Services, bij Deloitte Belastingadviseurs (alroelandt@deloitte.nl en festanekzay@deloitte.nl)

Wanneer een persoon tegelijkertijd in verschillende lidstaten werkzaamheden verricht, bepalen specifieke (EU-)conflictregels de “bevoegde lidstaat”, d.w.z. de staat waar socialezekerheidsbijdragen moeten worden betaald. Zodra de bevoegde lidstaat is geïdentificeerd, moet nog worden bepaald welk type socialezekerheidsbijdragen moet worden betaald over de ontvangen vergoedingen. Dit is vooral belangrijk in het geval dat een persoon bestuurdersmandaten over de grens heeft, omdat dit een aanzienlijke impact kan hebben op de verschuldigde socialezekerheidsbijdragen, maar ook op de socialezekerheidsdekking van het individu. Dit artikel legt de regels bloot die van toepassing zijn bij het maken van deze 2-staps beoordeling en illustreert deze met treffende voorbeelden. De positie van de Belgische en Nederlandse autoriteiten wordt nader bekeken.

Voor de volledige inhoud dient u in te loggen

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Sluit een abonnement af

Aanmelden voor bestaande gebruikers
Loading...
   
Gepubliceerd in: Vakblad 44, 2022

Vakblad

Vakblad Grensoverschrijdend Werken nr 64

Het Vakblad Grensoverschrijdend Werken is een nieuwe, onafhankelijke informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van internationale arbeid. De onderwerpen zijn: fiscaliteit, sociale zekerheid, arbeidsrecht, migratierecht, pensioen, vermogensrecht en familierecht. Het heeft een insteek gericht op de actualiteit.

Nog geen abonnement?

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken?

Neem een abonnement

Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Log in