De (grensoverschrijdende) modelovereenkomst vrije vervanging

Geschreven door: <a href="https://www.grensoverschrijdendwerken.nl/author/mirmichie/" target="_self">Miriam Michiels</a>

Geschreven door: Miriam Michiels

28 oktober 2023

Auteurs: mr. Farhena Chihi en mr. Miriam Michiels, beiden werkzaam bij EY People Advisory Services als loonheffingenspecialist (farhena.chihi@nl.ey.com) en (miriam.michiels@nl.ey.com)

De zzp-problematiek van de afgelopen jaren zal de meeste werkgevers/opdrachtgevers niet zijn ontgaan. De meeste organisaties maken – al dan niet door de krappe arbeidsmarkt onvrijwillig – gebruik van flexibele krachten. Handig, want je hebt snel de gewenste expertise tegen een vooraf afgesproken prijs in huis. Maak je gebruik van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst, dan zou je ook met een gerust hart de Wet op de loonbelasting 1964 buiten beschouwing moeten kunnen laten. Want met een modelovereenkomst doe je het goed, tenminste, als er gewerkt wordt zoals is opgeschreven in de overeenkomst. Dit geldt echter binnenkort niet meer voor de modelovereenkomst vrije vervanging. De Belastingdienst heeft namelijk aangekondigd dat de eerder goedgekeurde modelovereenkomsten vrije vervanging per 1 januari 2024 zullen komen te vervallen. Waarom kennen we eigenlijk modelovereenkomsten en wat betekent het vervallen van deze goedkeuring in de praktijk? Wat als een Nederlandse opdrachtgever de modelovereenkomst met een in het buitenland gevestigde zelfstandige in gebruik heeft?

Voor de volledige inhoud dient u in te loggen

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Sluit een abonnement af

Aanmelden voor bestaande gebruikers
Loading...
   
Gepubliceerd in: Vakblad 58, 2023

Vakblad

Vakblad Grensoverschrijdend Werken nr 64

Het Vakblad Grensoverschrijdend Werken is een nieuwe, onafhankelijke informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van internationale arbeid. De onderwerpen zijn: fiscaliteit, sociale zekerheid, arbeidsrecht, migratierecht, pensioen, vermogensrecht en familierecht. Het heeft een insteek gericht op de actualiteit.

Nog geen abonnement?

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken?

Neem een abonnement

Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Log in