Auteurs: Dr. Julia Reinold en Dr. Inge Hooijen, respectievelijk werkzaam bij Studio Europa Maastricht, Universiteit Maastricht en werkzaam bij Regional Capital en als externe onderzoeker verbonden aan het Sociaal-Economisch kenniscentrum, Neimed en het lectoraat Employability, Zuyd Hogeschool
Hoger onderwijsinstellingen spelen een belangrijke rol bij het leveren van menselijk kapitaal aan regio’s, wat verklaart waarom het vestigingsgedrag van toekomstige en recent afgestudeerden als steeds belangrijker wordt beschouwd. Afgestudeerden zijn ideale individuen om te behouden vanwege hun recent verworven kennis en hun bekendheid met de regio waar hun hogeschool of universiteit is gevestigd. Dit wordt steeds relevanter, met name in het kader van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Een beter begrip van de drijfveren achter de verhuisintenties en daadwerkelijk verhuisgedrag van afgestudeerden krijgt dan ook steeds meer aandacht van zowel wetenschappers als beleidsmakers.
Dit artikel vat het werk samen van Hooijen, Meng, Reinold en Siegel (2017) en Hooijen, Meng en Reinold (2020). In deze onderzoeken zijn de factoren van toekomstig afgestudeerden onderzocht die een rol spelen bij de intenties om na afstuderen in de Euregio Maas-Rijn (EMR) te blijven wonen, alsook of deze genoemde intenties werkelijkheid zijn geworden. Tevens verklaren we waarom dit soms niet het geval is.
Voor de volledige inhoud dient u in te loggen
Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.
Sluit een abonnement af