Auteur: Valérie Ramaekers, Senior Manager Tax, Global Employer Services, Deloitte Belastingadviseurs B.V. (vramaekers@deloitte.nl)
Sinds de inwerkingtreding van de EU-kaderovereenkomst voor grensoverschrijdend telewerken heeft er een significante verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop organisaties telewerk regelen over de grenzen heen. Met de deadline van 30 juni 2024 in zicht, voor het indienen van de A1 aanvraag onder de EU Kaderovereenkomst met terugwerkende kracht, is het essentieel dat werkgevers actie ondernomen hebben om hun beleid en procedures dienovereenkomstig aan te passen. Onder voorwaarden is telewerken onder de EU Kaderovereenkomst verruimd mogelijk met behoud van de onderwerping aan het sociale zekerheidssysteem van het werkgeversland. Telewerken heeft echter ook een invloed op de belastingpositie van de werknemer en mogelijk de werkgever. In onderstaande artikel neem ik u mee door de premiekant van de sociale zekerheidspositie en de belastingpositie van de grensganger.
Voor de volledige inhoud dient u in te loggen
Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.
Sluit een abonnement af