Grensgepensioneerden: verworpenen der Europese Unie? (deel 2)

Geschreven door: <a href="https://www.grensoverschrijdendwerken.nl/author/gere/" target="_self">Ger Essers</a>

Geschreven door: Ger Essers

23 oktober 2024

Auteur: Ger Essers, voorheen adviseur grenswerkers Nederland-België-Duitsland en secretaris van Stichting Geen Grens en o.a. lid van het EU Raadgevend Comité voor migrerende werknemers en de Nederlandse Commissies Grensarbeiders I en II (g.essers@planet.nl)

Grensgepensioneerden zijn gepensioneerden, die in een lidstaat wonen en een of meerdere pensioenen uit een andere lidstaat ontvangen. In deel I werd ’de zoektocht naar pensioenen’ beschreven en welke ingewikkelde internationale regelgeving er op deze vaak kwetsbare gepensioneerden van toepassing is. In dit deel II wordt beschreven hoe deze grensgepensioneerden deze conflicterende fiscale en sociale regels ervaren. Daarna wordt er beschreven om welke en hoeveel grensgepensioneerden het gaat. Veel grensgepensioneerden worden levenslang geconfronteerd met het gebrek aan samenhang tussen de belastingverdragen c.q. de Europese sociale zekerheidsverordeningen. De vraag is: waarom is er geen samenhang? Het artikel eindigt met een aantal voorstellen, die ertoe moeten leiden dat de problemen van grensgepensioneerden structureel opgelost worden.

Voor de volledige inhoud dient u in te loggen

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Sluit een abonnement af

Aanmelden voor bestaande gebruikers
Loading...
   
Gepubliceerd in: Vakblad 66, 2024

Vakblad

Vakblad Grensoverschrijdend Werken nr 64

Het Vakblad Grensoverschrijdend Werken is een nieuwe, onafhankelijke informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van internationale arbeid. De onderwerpen zijn: fiscaliteit, sociale zekerheid, arbeidsrecht, migratierecht, pensioen, vermogensrecht en familierecht. Het heeft een insteek gericht op de actualiteit.

Nog geen abonnement?

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken?

Neem een abonnement

Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Log in