MLI en belastingverdragen (o.a. België en Duitsland)

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Verkadefabriek
Stad: 's-Hertogenbosch

Het Multilateraal Instrument (MLI) heeft sinds 1 januari 2020 al invloed op de toepassing van bijna 50 Nederlandse belastingverdragen. Sinds 1 januari 2022 ook voor het belastingverdrag Nederland-België. Per 1 januari 2023 gaat dit vermoedelijk ook gebeuren bij het verdrag met Duitsland. Tijdens deze studieochtend lichten we het Multilateraal Verdrag en het MLI toe en gaan in op de gevolgen voor o.a. hybride entiteiten, vaste inrichting, dividenden, vermogenswinsten, voorkoming van dubbele belasting, voorkoming van verdragsmisbruik, onderlinge overlegprocedure, arbitrage etc.

 • Omschrijving Open or Close

  Het Multilateraal Instrument heeft sinds 1 januari 2020 invloed op de toepassing van bijna 50 Nederlandse belastingverdragen. Op 1 januari 2022 is ook het belastingverdrag dat Nederland en België hebben afgesloten gewijzigd als gevolg van het multilateraal instrument. Ook het verdrag met Duitsland zal vermoedelijk op 1 januari 2023 wijzigen. Het wijzigingsprotocol 2021 zal dan naar verwachting in werking treden. Ook dat verdrag gaat aansluiten bij het Multilateraal verdrag.

  Tijdens de studieochtend gaan we in op de wijzigingen van het verdrag met België en Duitsland. We lichten toe hoe die wijzigingen tot stand zijn gekomen. We lichten het Multilateraal Verdrag en het Multilateraal Instrument toe. Deze wijzigingen doen zich overeenkomstig voor bij bijna 50 andere Nederlandse belastingverdragen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk ook gevolgen. Uiteraard gaan we dan ook inhoudelijk in op de wijzigingen van het verdrag en lichten deze toe. Onder meer komen er wijzigingen aan de orde met betrekking tot hybride entiteiten, vaste inrichting, dividenden, vermogenswinsten, voorkoming van dubbele belasting, voorkoming van verdragsmisbruik (principal purpose test), onderlinge overlegprocedure, arbitrage etc.

 • Sprekers Open or Close

  De sprekers tijdens dit webinar zijn de heer mr. C.L.J.R. Douven en de heer mr. dr. A. Cools.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

  Andy Cools is werkzaam bij de Nederlandse Belastingdienst als specialist internationaal belastingrecht. Voorheen was hij belastingadviseur. Hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp "Bestuurders- en commissarisbeloningen onder belastingverdrag". Andy is een veelgevraagd spreker en publiceert regelmatig in nationale en internationale fiscale tijdschriften.

 • Programma Open or Close

  Programma:

  09.30 uur  Deel 1 (door Carlo Douven)

  • Multilateraal verdrag
  • Multilateraal instrument
  • Voorkoming dubbele belasting
  • Onderlinge overlegprocedure/arbitrage

  11.00 uur  Pauze

  11.30 uur  Deel 2 (door Andy Cools)

  • Hybride entiteiten
  • Vaste inrichting
  • Dividenden
  • Vermogenswinsten
  • Verdragsmisbruik

  12.45 uur  Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.

  Deze studieochtend is specifiek geschikt voor wat meer ervaren (belasting)adviseurs en medewerkers van internationale bedrijven.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 20 september 2022, 9.30 - 12.45 uur

  Locatie
  Verkadefabriek
  Boschdijkstraat 45
  5211 VD 's-Hertogenbosch

  De Verkadefabriek ligt op ca. 10 minuten lopen van station Den Bosch.
  Als u met de auto komt, kunt u direct naast het gebouw parkeren

  Kosten
  De kosten bedragen € 449,- (excl. btw). Dit is inclusief koffie, thee, lunch en parekeren. Tevens ontvangt u diverse praktische handouts. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten:
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3).
  RB: 3 fiscale punten in aanvraag
  NBA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3).
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 PO).
  NOAB: Alleen op verzoek
  NIRPA: Alleen op verzoek

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.