Pensioen en grensoverschrijdend werken

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Seats2Meet Station
Stad: 's-Hertogenbosch

Bij grensoverschrijdend werken is het onderwerp pensioen altijd een niet te onderschatten aandachtspunt. Tijdens deze workshop behandelen we de internationale pensioenproblematiek en staan vooral stil bij actuele ontwikkelingen. Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om 10% van het pensioenkapitaal af te kopen. Hoe pakt dat uit als de afkopende pensionado niet in Nederland woont? Ook gaan we in op de Belgische jurisprudentie inzake de afkoop van pensioen in eigen beheer.

 • Omschrijving Open or Close

  Bij grensoverschrijdend werken is het onderwerp pensioen altijd een niet te onderschatten aandachtspunt. Tijdens deze workshop gaan we de internationale pensioenproblematiek behandelen, maar staan vooral stil bij actuele ontwikkelingen. Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om 10% van het pensioenkapitaal af te kopen. Hoe pakt dat uit als de afkopende pensionado niet in Nederland woont, maar bijv. in België, Duitsland, Spanje of Portugal? Ook gaan we in op de Belgische jurisprudentie inzake de afkoop van pensioen in eigen beheer.

  Bij grensoverschrijdend werken dient men rondom pensioenen meerdere situaties en momenten te onderscheiden. Ten eerste het onderscheid tussen de werkzame periode (opbouwfase van het pensioen) en de periode dat men pensioenuitkering gaat genieten (uitkeringsfase). Daarnaast het onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners in de uitkerings- en de opbouwfase van het pensioen.

  Bij de bespreking van de opbouwfase van het pensioen behandelen we zowel de situatie van de werknemer die in Nederland komt werken, als de situatie van de werknemer die vanuit Nederland in het buitenland gaat werken en mogelijk ook wonen.

  De uitkeringsfase van het pensioen kent ook diverse aandachtspunten. We bespreken zowel de situatie dat iemand in Nederland woont met een buitenlands pensioen als de situatie dat iemand in Nederland pensioen heeft opgebouwd, maar zijn pensioen geniet in het buitenland.

  Vooral bij dit laatste spelen enkele belangwekkende ontwikkelingen. In het kader van de Wet Bedrag ineens, rvu en verlofsparen is het vanaf 1 januari 2023 mogelijk om het fiscaal gefaciliteerd opgebouwde pensioen in Nederland af te kopen. De afkoop is beperkt tot 10% van het pensioenkapitaal. Dat gaat in de praktijk om zeer aanzienlijke bedragen. Dus de verleiding om af te kopen is groot. Maar is dat wel verstandig? Voor inwoners van Nederland is dit al een lastige keus, maar voor pensioengenieters die in het buitenland wonen is dat nog ingewikkelder.

  Ook staan we stil bij de jurisprudentie in België over de afkoop van in eigen beheer opgebouwde pensioenen. De Belgische jurisprudentie pakt aanzienlijk gunstiger uit dan de benadering van de Belgische fiscus, zo is gebleken.

  Als u vooraf vragen hebt of onderwerpen behandeld wilt zien, dan horen we dat graag en zullen we daar zo veel mogelijk rekening mee houden.

 • Sprekers Open or Close

  De docent tijdens deze studieochtend is Carlo Douven.

  De heer mr. C.L.J.R. Douven is freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning. Hij is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting bij de Belastingdienst.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur   Ontvangst

  09.30 uur  Pensioen en grensoverschrijdend werken (opbouwfase pensioen)

  Met onder andere:

  • De uitgezonden werknemer en zijn Nederlandse pensioenaanspraken
  • De inkomende werknemer en zijn buitenlandse pensioenaanspraken
  • De conserverende aanslag bij emigratie
  • Aanwijzing van een buitenlandse pensioenregeling
  • Salary split en pensioen

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  Pensioen en grensoverschrijdend werken (uitkeringsfase)

  • Wonen in het buitenland met een Nederlands pensioen
  • Wonen in Nederland met een buitenlands pensioen
  • Toepassing van het pensioenartikel in belastingverdragen
  • Toepassing van het overheidsartikel voor overheidspensioenen in belastingverdragen
  • Afkoop 10% van het Nederlands pensioen (Wet Bedrag ineens, RVU en verlofsparen)
  • Belgische en Nederlandse jurisprudentie

  Mogelijkheid tot het stellen van vragen.

  12.45 uur  Afsluiting en lunch

 • Voor wie? Open or Close

  Dit webinar is bedoeld voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • HR-managers en personeel- en organisatieadviseurs
  • Advocaten
  • Managers bij internationaal werkende organisaties
  • Hoofden loon- en salarisadministratie
  • Internationaal financieel adviseurs
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Donderdag 23 maart 2023, 9.30 - 13.00 uur

  Locatie
  Seats2meet Centraal Station
  Stationsplein 161 (stationshal)
  5211 BP 's-Hertogenbosch

  Neem vanaf het Stationsplein de (rol)trap naar boven. Bovenaan in de stationshal vindt u direct aan uw linkerhand (tussen Hema en Ako) de ingang naar Seats2meet. Neem de lift naar de vierde verdieping.
  Als u met de auto komt, is parkeergarage Paleiskwartier (achterzijde station) veelal het makkelijkst bereikbaar.

  Kosten
  De kosten bedragen € 439,- (excl. btw).  Dit is inclusief de handouts, kofiie, thee en lunch. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten:
  RB: 3 punten fiscaal
  (vooraf geaccrediteerd)
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NIRPA: 45 punten (scholing-kennis)
  NBA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOAB: Alleen op verzoek
  NIRPA: Alleen op verzoek

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.