De Europese Blauwe Kaart: wat kan een expat met deze vergunning?

Sander Groen Geschreven door 29-05-2019

Auteurs: Sander Groen en Dennis Reins, respectievelijk partner bij Kroes Advocaten Immigration Lawyers (groen@kroesadvocaten.nl) en partner bij TTT-group (dennis.reins@ttt-group.com)

De Europese Blauwe Kaart is vanuit marketingperspectief heel goed in de ‘expatmarkt’ gezet door de Europe Commissie, bij de introductie in 2010. Veel expats en hun werkgevers hebben de indruk dat de ‘EU Blue Card’ als vergunning het recht geeft in de gehele Europese Unie te werken en te wonen. Dat is dus niet zo. De Europese Blauwe Kaart is landgebonden, en geeft alleen het recht om te werken in de lidstaat die de kaart heeft afgegeven. In Nederland is de Europese Blauwe Kaart zelfs helemaal geen succes. De Nederlandse regering heeft de toelatingsvoorwaarden van de Europese Blauwe Kaart met opzet zwaarder gemaakt dan die voor de kennismigrantenregeling. Zo geldt een fors hoger salariscriterium(1), plus de eis van minimaal een Bachelor diploma die ook op dit niveau moet zijn beoordeeld door het Informatiecentrum Diplomawaardering. Door de eisen voor afgifte van de kennismigrantenvergunning lager te stellen, wilde de Nederlandse regering Nederland als vestigingsland voor expats aantrekkelijker maken ten opzichte van de buurlanden.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.