Financiële Corona-maatregelen en grenswerkers: een stand van zaken

Pim Mertens Geschreven door 23-04-2020

Auteurs: mr. drs. P.J.T. Mertens en mr. R.L.N. Tans, respectievelijk wetenschappelijk coördinator bij Expertisecentrum ITEM en onderzoeker bij Expertisecentrum ITEM & Voorlichter bij GIP Maastricht

Het Coronavirus (COVID-19) heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid en de gezondheidszorg, maar brengt ook economische en financiële gevolgen met zich mee. Niet alleen worden werknemers verplicht thuis te werken of worden ze geheel of gedeeltelijk voor een bepaalde periode werkloos, maar ook de werkgevers en zelfstandig ondernemers worden getroffen door de gevolgen van het Coronavirus. Sommige ondernemers worden verplicht door de overheid om te sluiten, anderen beslissen zelf om te sluiten, terwijl nog anderen hun omzet fors zien dalen. Om de financiële schade enigszins te verzachten hebben de overheden van België, Nederland en Duitsland verschillende maatregelen genomen. Dit artikel gaat in op de verschillende maatregelen voor grenswerkers en hoe de grensoverschrijdende werking daarvan is.(1) We onderscheiden daarbij enerzijds, kort, de grenswerknemer en anderzijds, uitgebreider, de grensondernemers.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.