Landenreeks: Frankrijk

Birgit Killens Geschreven door 29-05-2019

Auteurs: Birgit Killens en Katja van Leeuwen, respectievelijk werkzaam bij Interfisc België NV te Kontich als manager international desk en bij Interfisc Holding BV te Voorburg als marketing & communication manager (www.interfisc.com)

Dit artikel maakt u wegwijs in enkele belangrijke aspecten van personeelszaken in Frankrijk. Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. In tegenstelling tot de soms negatieve houding van Nederlandse vakantiegangers over de Fransen (“Frankrijk is een mooi land, het is jammer dat er Fransen wonen”), laten de statistieken heel andere resultaten zien. Zowel wanneer het gaat om Frankrijk als vakantieland (al jaren op nr. 1 in de top 10 van vakantiebestemmingen), als om Frankrijk als exportland. Zo staat Nederland op de vierde plaats in de rangorde van buitenlandse investeerders in Frankrijk, aldus Business France. Frankrijk staat tevens op nr. 4 in de “Top 20 uitvoerlanden” (Bron: Factsheet Internationale Handel 2018 van het CBS). Ongeacht op welke manier u zaken doet: met of zonder vestiging, met eigen Nederlandse medewerkers of lokale mensen, vaststaat dat het om succesvol te zijn belangrijk is om rekening te houden met de lokale cultuur en gebruiken. Een oplossing om verschillen te overbruggen is door samen te werken met Franse medewerkers ter plaatse. Zij kennen de cultuur en gebruiken als geen ander en spreken de taal van uw klanten in Frankrijk. Door Franse medewerkers aan te stellen, legt u de uitdaging om verschillen te overbruggen niet bij de klant neer, maar juist bij uw eigen bedrijf. Een voorwaarde is wel dat u zich verdiept in de verschillen, zodat u de samenwerking met uw medewerkers in Frankrijk, en daarmee ook de uiteindelijke resultaten, tot een succes kunt maken.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.