Het resultaat van EHvJ-uitspraak Vester in Nederland: hoe één arbeidsongeschikte het UWV beleid veranderde

Caja Huisman Geschreven door 01-07-2021

Auteur: Caja Huisman, werkzaam bij de People Advisory Services praktijk van EY Belastingadviseurs LLP, als consultant tax specialties (caja.huisman@nl.ey.com)

Op 14 maart 2019 heeft het Europese Hof van Justitie het arrest Vester gewezen. Dit heeft in Nederland ingrijpende gevolgen. Het UWV heeft aan de hand van dit arrest nieuw beleid bepaald voor situaties zoals die van mevrouw Vester. Per 1 januari 2021 is deze beleidswijziging ingegaan. Indien de werknemer in een ander land als laatste verzekerd was, maar in dit land geen of geen volledig recht bestaat op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, kan er een inkomensgat ontstaan door het verschil in wachttijd. De wachttijd WIA zal vanaf 1 januari 2021 aansluiten op de wachttijd van de andere lidstaat, waardoor zo’n gat wordt voorkomen. Dit beleid is ook van toepassing op mensen die buiten Nederland wonen, maar wel een band met Nederland hebben gehad. Dit beleid geldt ook voor alle nieuwe aanvragen per 1 januari 2021 en voor alle lopende aanvragen waar de ingangsdatum van de WIA-uitkering nog niet is bepaald. Door deze beleidswijziging worden nieuwe aanvragen verwerkt op basis van het nieuwe beleid. Situaties zoals die van mevrouw Vester zouden dus nu niet meer mogen voorkomen. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de achtergronden en gevolgen van het arrest Vester.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.

Nieuws