De auto en grensoverschrijdend werken/rijden

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Jacobikerk
Stad: Utrecht

Tijdens deze studieochtend gaan we in op de internationale aspecten van de auto. Deze internationale aspecten komen we tegen bij het rijden met een buitenlands kenteken, het ter beschikking stellen van een Nederlandse auto aan een in het buitenland wonende werknemer, bij invoer van een auto etc. Praktijkvragen genoeg. We behandelen zowel de theorie als de praktijk.

 • Omschrijving Open or Close

  De auto komen we bij internationale vraagstukken en jurisprudentie veelvuldig tegen. Een buitenlandse auto invoeren naar Nederland kan BPM-voordelen bieden, maar wat moet er dan gebeuren? Het in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken is erg risicovol als je de regels niet kent. Uit de veelvuldige jurisprudentie komen exorbitante naheffingsaanslagen naar voren met meestal standaard 100% boete. Het is dan ook fiscaal gezien erg gevaarlijk om als inwoner van Nederland met een buitenlandse auto in Nederland te rijden, ook al is deze in privé gehuurd of eigendom van een buitenlandse werkgever. Hoe doe je dat zonder fiscale risico’s voor de BPM en MRB?

  En, over werkgevers gesproken, hoe zit het eigenlijk met de bijtelling voor de auto van de buitenlandse werknemer? Gelden daar nog speciale regels voor?

  Op deze en veel andere vragen geven we tijdens de studieochtend een antwoord. Dit doen we aan de hand van praktijkvoorbeelden. Praktijkvoorbeelden die we niet alleen in de literatuur dagelijks tegenkomen, maar ook op straat. U leert hierdoor de risico's (her)kennen en weet hoe u ze kunt voorkomen. U kunt de opgedane kennis toepassen in de praktijk, uw cliënt of collega nog beter adviseren en u staat sterker in een eventuele discussie met de Belastingdienst. Het staat u vrij om vooraf uw eigen vragen en (geanonimiseerde) praktijkvoorbeelden in te brengen. Waar mogelijk nemen we deze dan mee in de lesstof.

 • Sprekers Open or Close

  De docent tijdens dit praktisch seminar is mr. Heleen Elbert.

  Heleen Elbert heeft ruim 30 jaar ervaring in de fiscale praktijk en als docent/spreker bij diverse congressen. Zij is fiscaal jurist en is gespecialiseerd in autobelastingen. Na een carrière als belastinginspecteur werkte ze als belastingadviseur bij Mazars en bij Berk. Sinds 2010 is zij werkzaam bij ELBERT Fiscaal (www.elbertfiscaal.nl). Heleen is eigenaar van de website voor autobelastingen: Auto & Fiscus (www.autoenfiscus.nl). Zij is daarnaast als auteur verbonden aan diverse fiscale tijdschriften en heeft diverse boeken geschreven over het onderwerp Auto & Fiscus. Heleen is tevens als promovenda autobelastingen en gastdocent verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur  Ontvangst

  09.30 uur  De BPM en MRB

  Ingegaan wordt op de invoer van een auto uit het buitenland.

  Ook het rijden met een buitenlands gekentekende auto in Nederland komt veel voor en zien we daarom regelmatig in het fiscale nieuws. Er kan sprake zijn van een gehuurde buitenlandse auto of een auto van een buitenlandse werkgever.

  Loop ik ook risico’s als ik als werknemer met een Nederlandse auto in het buitenland rijdt?

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  De bijtelling privé-gebruik auto in de inkomsten- en loonbelasting

  Een auto is een bekende arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Hoe gaat dit als een door een buitenlandse werkgever ter beschikking gestelde auto in Nederland gebruikt wordt, of een Nederlandse werkgever een auto ter beschikking stelt aan een inwoner van België?

  Als werknemers in twee landen werken, kan dan een auto ter beschikking gesteld worden door twee werkgevers? Op deze en meer vragen gaan we in.

  12.45 uur  Afsluiting en lunch
 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen. Deze studieochtend is met name geschikt voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Salarisadministrateurs
  • HR-managers
  • Compensation and benefitsmanagers
  • Financieel adviseurs
  • Arbeidsrechtjuristen
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Donderdag 14 september 2023, 9.30 - 12.45 uur (met ontvangst vanaf 9.15 uur)

  Kosten
  De kosten van deze cursus bedragen € 479,- (excl. btw).
  Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch. Tevens krijgt u diverse praktische handouts. U ontvangt tevoren een factuur.

  Locatie
  Jacobikerk
  St Jacobsstraat 171
  3511 BP Utrecht

  De Jacobikerk bevindt zich in de binnenstad van Utrecht. De kerk is bijzonder goed bereikbaar, zowel met openbaar als eigen vervoer. Let op: de ingang van de kerk is aan de St-Jacobsstraat 171.
  Openbaar vervoer: de kerk bevindt zich op ca. ruim 5 minuten lopen van Utrecht Centraal Station. Met de bus kan ook: lijn 1, 5, 6, 7, 26, 34 of 36 (richting Overvecht, Zuilen of Maarssen), halte St-Jacobsstraat of halte Vredenburg.

  Parkeren: Als u met de auto komt, kunt u gemakkelijk parkeren in Q-Park La Vie, direct achter het gebouw.

  PE-punten
  NIRPA: Punten (scholing-kennis) in aanvraag
  Register Belastingadviseurs (RB): 3 punten fiscaal in aanvraag
  NOB: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  NOAB: Punten alleen op verzoek
  NBA: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  NOvA: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten PO).

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.