De auto en grensoverschrijdend werken/rijden

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Seats2Meet Centraal Station
Stad: Utrecht

Tijdens deze studieochtend gaan we in op de internationale aspecten van de auto. Deze internationale aspecten komen we tegen bij het rijden met een buitenlands kenteken, het ter beschikking stellen van een Nederlandse auto aan een in het buitenland wonende werknemer, bij invoer van een auto etc. Praktijkvragen genoeg. We behandelen zowel de theorie als de praktijk.

 • Omschrijving Open or Close

  De auto komen we bij internationale vraagstukken en jurisprudentie veelvuldig tegen. Een buitenlandse auto invoeren naar Nederland kan BPM-voordelen bieden, maar wat moet er dan gebeuren? Het in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken is erg risicovol als je de regels niet kent. Uit de veelvuldige jurisprudentie komen exorbitante naheffingsaanslagen naar voren met meestal standaard 100% boete. Het is dan ook fiscaal gezien erg gevaarlijk om als inwoner van Nederland met een buitenlandse auto in Nederland te rijden, ook al is deze in privé gehuurd of eigendom van een buitenlandse werkgever. Hoe doe je dat zonder fiscale risico’s voor de BPM en MRB?

  En, over werkgevers gesproken, hoe zit het eigenlijk met de bijtelling voor de auto van de buitenlandse werknemer? Gelden daar nog speciale regels voor?

  Op deze en veel andere vragen geven we tijdens de studieochtend een antwoord. Dit doen we aan de hand van praktijkvoorbeelden. Praktijkvoorbeelden die we niet alleen in de literatuur dagelijks tegenkomen, maar ook op straat. U leert hierdoor de risico's (her)kennen en weet hoe u ze kunt voorkomen. U kunt de opgedane kennis toepassen in de praktijk, uw cliënt of collega nog beter adviseren en u staat sterker in een eventuele discussie met de Belastingdienst. Het staat u vrij om vooraf uw eigen vragen en (geanonimiseerde) praktijkvoorbeelden in te brengen. Waar mogelijk nemen we deze dan mee in de lesstof.

 • Sprekers Open or Close

  De docent tijdens dit praktisch seminar is mr. Heleen Elbert.

  Heleen Elbert heeft ruim 30 jaar ervaring in de fiscale praktijk en als docent/spreker bij diverse congressen. Zij is fiscaal jurist en is gespecialiseerd in autobelastingen. Na een carrière als belastinginspecteur werkte ze als belastingadviseur bij Mazars en bij Berk. Sinds 2010 is zij werkzaam bij ELBERT Fiscaal (www.elbertfiscaal.nl). Heleen is eigenaar van de website voor autobelastingen: Auto & Fiscus (www.autoenfiscus.nl). Zij is daarnaast als auteur verbonden aan diverse fiscale tijdschriften en heeft diverse boeken geschreven over het onderwerp Auto & Fiscus. Heleen is tevens als promovenda autobelastingen en gastdocent verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur  Ontvangst

  09.30 uur  De BPM en MRB

  Ingegaan wordt op de invoer van een auto uit het buitenland.

  Ook het rijden met een buitenlands gekentekende auto in Nederland komt veel voor en zien we daarom regelmatig in het fiscale nieuws. Er kan sprake zijn van een gehuurde buitenlandse auto of een auto van een buitenlandse werkgever.

  Loop ik ook risico’s als ik als werknemer met een Nederlandse auto in het buitenland rijdt?

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  De bijtelling privé-gebruik auto in de inkomsten- en loonbelasting

  Een auto is een bekende arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Hoe gaat dit als een door een buitenlandse werkgever ter beschikking gestelde auto in Nederland gebruikt wordt, of een Nederlandse werkgever een auto ter beschikking stelt aan een inwoner van België?

  Als werknemers in twee landen werken, kan dan een auto ter beschikking gesteld worden door twee werkgevers? Op deze en meer vragen gaan we in.

  12.45 uur  Afsluiting en lunch
 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen. Deze studieochtend is met name geschikt voor:

  • Fiscalisten en belastingadviseurs
  • Salarisadministrateurs
  • HR-managers
  • Compensation and benefitsmanagers
  • Financieel adviseurs
  • Arbeidsrechtjuristen
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 12 december 2023, 9.30 - 12.45 uur (met ontvangst vanaf 9.15 uur)

  Kosten
  De kosten van deze cursus bedragen € 479,- (excl. btw).
  Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch. Tevens krijgt u diverse praktische handouts. U ontvangt tevoren een factuur.

  Locatie
  Seats2meet Utrecht CS
  Moreelsepark 65
  3511 EP Utrecht

  Deze vergaderlocatie is in Hoog Catherijne, naast Utrecht Centraal Station.

  Met het OV: Volg in de stationshal de borden richting het centrum. Loop via het Stationsplein winkelcentrum Hoog Catharijne binnen en houdt rechts aan. Je loopt een flink stuk rechtdoor. Aan het einde is dan een binnenplein met middenin een terrasje. Rechts naast dit terras is gebouw ‘Hoog Overborch’. Seats2meet bevindt zich daar op de tweede etage. 

  Parkeren: Onder Seats2meet Utrecht CS is een grote parkeergarage (P1). Volg de borden P1, stel je navigatie in op Spoorstraat 22. Neem de lift naar 'winkels', Seats2meet is op de tweede etage van dit gebouw 'Hoog Overborch’. Via deze link kun je vooraf een voordelige parkeerkaart reserveren.

  PE-punten
  NIRPA: 45 punten (scholing-kennis)
  Register Belastingadviseurs (RB): 3 punten fiscaal in aanvraag
  NOB: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  NOAB: Punten alleen op verzoek
  NBA: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
  NOvA: Leden kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten PO).

   

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.