Verenigd Koninkrijk na de Brexit: stand van zaken

Tijd: 9.30 - 13.00 uur
Locatie: Kasteel Woerden
Plaats: Woerden

De rookwolken van de Brexit zijn inmiddels opgetrokken. Waar heeft de Brexit toe geleid en wat is de stand van zaken in relatie met het Verenigd Koninkrijk? Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor grensoverschrijdende werknemers die vanuit het VK in Nederland komen werken, of andersom vanuit Nederland in het VK gaan werken? Tijdens deze studieochtend gaan we in op het belastingrecht, sociale zekerheid, arbeidsrecht, verblijfsrecht en pensioen.

 • Omschrijving Open or Close

  De rookwolken van de Brexit zijn inmiddels opgetrokken. Waar heeft de Brexit toe geleid en wat is de stand van zaken in relatie met het Verenigd Koninkrijk? Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor grensoverschrijdende werknemers die vanuit het VK in Nederland komen werken of andersom vanuit Nederland in het VK gaan werken? Tijdens deze studieochtend gaan we in op het belastingrecht, sociale zekerheid, arbeidsrecht, verblijfsrecht en pensioen.

  We zullen de positie van de grensoverschrijdende werknemer bespreken aan de hand van de schijf van vijf (sociale zekerheid, verblijfsrecht, arbeidsrecht, belastingheffing en pensioen). 


  Voor de belastingheffing gaan we in op het belastingverdrag met het VK. Het multilateraal instrument heeft ertoe geleid dat het belastingverdrag (o.a. woonplaats lichamen, vaste inrichting) per 1 januari 2020 gewijzigd is. Ook gaan we in op typisch aan het VK gerelateerde fiscale problematiek, zoals de non-domiciled resident en de achtergronden van de remittance-base-bepaling, het pensioenartikel en recente jurisprudentie en ontwikkelingen.
 Ook wordt ingegaan op het overgangsrecht (Terugtrekkingsakkoord) van de Brexit. Welke inwoner van het VK kan nog een beroep doen op bijv. de kwalificerende buitenlandse belastingplicht of andere voordelen die een inwoner van de EU kan krijgen en de inwoner van het VK alleen nog als aan het overgangsrecht is voldaan.
 Overige ontwikkelingen, zoals in de jurisprudentie, komen ook aan de orde.

  Voor de sociale zekerheid gaan we vooral in op ‘het socialezekerheidsverdrag’ dat de EU met VK heeft gesloten in de vorm van het protocol bij de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst. Uiteraard gaan we ook in op het overgangsrecht na de Brexit dat van belang is voor bepaalde werknemers. Voor deze groep blijft de Europese Verordening 883/2004 van toepassing.
 Wat zijn de verschillen tussen beide regels? Die vragen immers aandacht in de praktijk. De actuele ontwikkelingen komen uiteraard ook aan de orde.

  Voor het arbeidsrecht kijken we naar de positie van onder andere gedetacheerde werknemers en welk recht van toepassing is op de arbeidsrelatie van Britten die als dan niet tijdelijk werken in Nederland en omgekeerd.

  Met betrekking tot het verblijfsrecht zoomen we tot slot in op de verblijfs- en tewerkstellingsvergunningsverplichting van Britten in Nederland en Nederlanders die in het VK willen werken, al dan niet hybride of daar voor zakelijk bezoeken naartoe reizen. In dat kader zullen we ook bespreken welke mogelijkheden de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst Europese werknemers biedt bij grensoverschrijdend werken in de VK, en vice versa.

  Met als hoofdthema's:

  • Verblijfsrecht
  • Arbeidsrecht
  • Sociale zekerheid
  • Belastingheffing
  • Pensioen
  • Praktijkvragen
 • Sprekers Open or Close

  De docenten tijdens dit seminar zijn mevr. mr. S.C. Kuit en de heer mr. C.L.J.R. Douven.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

  Sascha Kuit is sinds 2001 als advocaat werkzaam bij Dentons in Amsterdam. Daarvoor werkte zij voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst en voor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten. Sascha voert een algemene immigratierechtspraktijk met de nadruk op werkvergunningen.

 • Programma Open or Close

  09.15 uur  Ontvangst

  09.30 uur  Arbeidsrecht en verblijfsrecht

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  Belastingrecht, sociale zekerheid en pensioen

  • Stand van zaken belastingverdrag VK – NL
  • Overgangsrecht Brexit. Wie wel en wie niet?
  • Remittance base
  • Actualiteiten
  • Sociale zekerheid
  • Overgangsrecht Brexit – Terugtrekkingsakkoord
  • Sociale zekerheidsprotocol Handels- en Samenwerkingsovereenkomst
  • Actualiteiten
  13.00 uur  Afsluiting en lunch
 • Voor wie? Open or Close

  Deze studiedag is bedoeld voor HR-medewerkers, payroll-professionals en salarisadministrateurs, belastingadviseurs, advocaten en medewerkers en adviseurs van bedrijven die regelmatig werknemers naar het Verenigd Koninkrijk uitzenden of die werknemers uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland halen. Dus met name voor:

  •  Payroll-professionals
  •  Loon- en salarisadministrateurs
  •  HR- en P&O-medewerkers
  •  Belastingadviseurs
  •  Andere adviseurs met een internationaal werkveld
 • Algemene informatie Open or Close

  Datum
  Dinsdag 19 maart 2024, 09.30 - 13.00 uur.

  Locatie
  Kasteel Woerden
  Kasteel 3
  3441 BZ Woerden

  Kasteel Woerden bevindt zich op slechts vijf minuten met de auto vanaf de A12 afrit Woerden en op enkele minuten lopen vanaf NS station Woerden. Parkeren is mogelijk op het eigen parkeerterrein achter het kasteel (kosteloos), loop dan om de slotgracht naar de ingang.

  Kosten

  De kosten van deze studieochtend bedragen € 459,- (excl. btw). Dit is inclusief handouts, lunch en parkeerkaart. U ontvangt een factuur.

  PE-punten in aanvraag (geef gewenste punten s.v.p. aan op uw inschrijfformulier):
  RB: 3 punten fiscaal
  NOB: 3 punten (vaktechnisch). Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NIRPA/RPP: 30 punten (scholing-kennis)
  NBA: Accountants mogen zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 uren).
  NOvA: 3 punten (PO). Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOAB: punten alleen op verzoek

  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.