Toepassing van belastingverdragen

Tijd: 9.30 - 12.45 uur
Locatie: Online webinar

We bespreken aan de hand van het OESO-modelverdrag en -commentaar de werking van een verdrag en lossen concrete casus op. Daarbij staan de artikelen over het grensoverschrijdend werken centraal, zoals de arbeidsartikelen, pensioenartikel, overheidsartikel. Maar we gaan ook in op algemene leerstukken van verdragstoepassing: dubbele belasting, toepasselijkheid, woonplaats etc. Aan de hand van jurisprudentie en voorbeelden geven we duidelijk aan wat het praktijkbelang is.

 • Omschrijving Open or Close

  Bij grensoverschrijdend werken is een goed inzicht in de wijze waarop belastingverdragen werken cruciaal. Tijdens dit webinar gaan we aan de hand van het OESO-modelverdrag en het bijbehorende commentaar de werking van een verdrag bespreken en bekijken we hoe we concrete casus kunnen oplossen. Uiteraard staan de artikelen die gaan over het grensoverschrijdend werken centraal. Denk daarbij aan de arbeidsartikelen, pensioenartikel, overheidsartikel etc. Maar we gaan ook in op de algemene leerstukken van de verdragstoepassing. Hoe wordt dubbele belasting voorkomen, wanneer en voor wie is een verdrag van toepassing, de woonplaats, hoe interpreteer je begrippen? Uiteraard geven we aan de hand van jurisprudentie en voorbeelden ook bij de algemene leerstukken duidelijk aan wat het belang voor de dagelijkse praktijk is.
  Voorafgaand aan het webinar vragen inleveren wordt zeker op prijs gesteld.

  We gaan onder meer in op:

  • De arbeidsartikelen
  • De voorkoming van dubbele belasting
  • Wanneer en voor wie is een belastingverdrag van toepassing
  • De onderlinge overlegprocedure, voor als het mis gaat
  • De internationale gegevensuitwisseling (bijv. de uitwisseling van pensioengegevens tussen België en Nederland)
 • Sprekers Open or Close

  De spreker tijdens dit webinar is de heer mr. C.L.J.R. (Carlo) Douven.

  Carlo Douven is freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning en voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst.

 • Programma Open or Close

  Programma:

  09.30 uur  Belastingverdragen - algemene leerstukken

  • Werking van een belastingverdrag
  • Definities
  • Woonplaats
  • Voorkoming van dubbele belasting
  • Onderlinge overlegprocedure en gegevensuitwisseling

  11.00 uur  Pauze

  11.30 uur  Belastingverdragen - toewijzingsregels

  • 5 OESO-modelverdrag – de vaste inrichting
  • 7 OESO-modelverdrag – winst uit onderneming / inkomsten uit zelfstandige arbeid
  • 15 - 20 OESO-modelverdrag – inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid, pensioenartikel, overheidsartikel

  12.45 uur  Afsluiting

  Vragen die u graag besproken wilt zien tijdens dit webinar, kunt u ook al vooraf insturen (marco@grensoverschrijdendwerken.nl).

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.

  Deze studieochtend is specifiek geschikt voor wat meer ervaren (belasting)adviseurs en medewerkers van internationale bedrijven.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 28 september 2021, 9.30 - 12.45 uur

  Inlog
  Dit seminar wordt online gehouden, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Kosten
  De kosten bedragen € 369,- (excl. btw).  Dit is inclusief de gebruikte presentatie en eventuele handouts, die u digitaal worden verstrekt. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten:
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  RB: In aanvraag (3 fiscale punten)
  NBA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOAB: Alleen op verzoek
  NIRPA: Alleen op verzoek

   

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.