De informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden over internationale arbeid

30%-regeling: heden, verleden en toekomst

15 mei 2025

Tijd: 9.30 – 15.00 uur
Locatie: Seats2Meet Centraal Station
Stad: Utrecht

De laatste jaren is veel gewijzigd in de 30%-regeling en staan nieuwe wijzigingen op stapel. Zoals de keuzeregeling (30%-vergoeding of werkelijke extraterritoriale kosten) per 1-1-2023, of de aftopping sinds 1-1-2024. De ook op 1-1-2024 in werking getreden 30-20-10-regeling wordt weer teruggedraaid, waarvoor een 27%-regeling met evt. hogere salarisnormen in de plaats komt. De partiële buitenlandse belastingplicht wordt per 1-1-2025 afgeschaft. We bespreken deze wijzigingen, toepasselijk overgangsrecht en beleidsstandpunten, en de gevolgen voor (loon)berekeningsprogramma’s, salarisadministratie, arbeidsovereenkomst, extraterritoriale kosten, etc.

Direct inschrijven

De 30%-regeling is en blijft volop in beweging. Wij gaan de 30%-regeling met u in zijn geheel bespreken, waarbij uiteraard de recente en toekomstige wijzigingen, en beleidsstandpunten helemaal uitgelicht worden. 

Wij bespreken de 30%-regeling in zijn geheel, inclusief uiteraard de recente en toekomstige wijzigingen, en beleidsstandpunten. Per 1 januari 2024 zijn de aftopping van de 30%-regeling op de Balkenende-norm en de 30/20/10-regeling in werking getreden. Laatstgenoemde wijziging wordt echter waarschijnlijk weer ingetrokken en per 1 januari 2024 vervangen door een verlaging van 30% naar 27%. De partiële buitenlandse belastingplicht wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Er gelden verschillende overgangsregelingen voor al deze wijzigingen. We bespreken de wijzigingen en het overgangsrecht. Ook gaan we in op de keuzeregeling (30%-vergoeding of werkelijke extraterritoriale kosten), die is ingegaan op 1 januari 2023. Daarnaast zijn er de laatste tijd diverse beleidsstandpunten gepubliceerd, al dan niet na een beroep op de Wet open overheid. De wijzigingen hebben gevolgen voor (loon)berekeningsprogramma’s, salarisadministratie, arbeidsovereenkomst, extraterritoriale kosten etc.

Het op 1 januari 2023 in werking getreden keuzerecht voor toepassing van ofwel de 30%-regeling ofwel de werkelijke extraterritoriale kosten is een belangrijke wijziging die nog niet overal goed ingeregeld is.

Met ingang van 1 januari 2024 zijn er ook nog andere wijzigingen, zoals de mogelijkheid voor de inspecteur om een 30%-beschikking te kunnen herzien. Immers, hardheidclausuleverzoeken hebben al geleid tot tegemoetkomingen in dit kader.

Vrij nieuw is ook dat de kennisgroepen van de Belastingdienst standpunten publiceren. Daarbij gaat het met regelmaat om vraagstukken rondom de 30%-regeling. We gaan deze kennisgroepstandpunten bespreken, bijv. welke kosten aan te merken zijn als extraterritoriale kosten, hoe om te gaan met niet in Nederland belast loon en de 30%-regeling. Ook beleid dat openbaar is geworden op grond van de Wet open overheid bevat belangrijke informatie. En soms bevat ook het Handboek Loonheffingen nieuwe beleidsuitingen die de 30%-regeling of extraterritoriale kosten raken.

De aanpassingen aan de 30%-regeling die voorkomen in het Belastingplan 2025, nemen we uiteraard mee.

Ook de praktische aspecten negeren we niet. Immers, de salarisberekeningsprogramma’s kunnen een handje helpen bij al deze wijzigingen en zorgen voor een sluitende aangifte loonheffingen.

Daarnaast blijft belangrijke jurisprudentie zeker niet onbesproken.

Zoals u van ons gewend bent, gaan we ook in op nieuwe ontwikkelingen die zich naast de bovengenoemde nog voordoen voor de cursusdag. We werpen dan ook een blik vooruit. Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

Als u voorafgaand aan de studiedag vragen hebt, dan kunt u deze aanleveren. De vragen worden dan behandeld tijdens de studiedag.

We gaan onder meer in op: 

  • Uitleg en toelichting 30%-regeling
  • Versobering 30%-regeling per 1 januari 2024 en verwachte wijzigingen per 1 januari 2027
  • Aftopping 30%-regeling per 1 januari 2024.
  • Afschaffing partiële buitenlandse belastingplicht per 1 januari 2025
  • Keuzerecht voor werkelijke extraterritoriale kosten of de 30%-vergoeding.
  • Toepassing van de 30%-regeling bij een salarysplit
  • 30%-regeling – wat is dat en wat zijn de gevolgen in de loonaangifte?
  • Ontwikkelingen in de jurisprudentie
  • Herzieningsmogelijkheid 30%-beschikking
  • Actualiteiten van belang voor de adviespraktijk en de payroll

De docent tijdens dit praktische seminar is mr. R. Jansen.

Ronald Jansen is zelfstandig adviseur loonheffingen. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de begeleiding van werkgevers op het vlak van de Nederlandse loonheffingen bij internationale tewerkstellingen.

09.15 uur  Ontvangst

09.30 uur  De 30%-regeling – alle ins en outs

We gaan de 30%-regeling met u doornemen op basis van de geldende wettekst en relevante besluiten. We komen dan uiteraard ook toe aan de wijzigingen die per 1 januari 2023 en 2024 in werking zijn getreden of nog in werking treden.

11.00 uur  Pauze

11.15 uur  Vervolg 30%-regeling

We zullen bij dit onderdeel ingaan op de wijzen van verwerking van de 30%-regeling in de loonaangifte, We besteden daarbij ook aandacht aan de salarysplit, correctiemogelijkheden over verstreken loontijdvakken etc.
Ontwikkelingen die niet eerder aan de orde zijn geweest, bijv. in de jurisprudentie, zullen we niet vergeten tijdens de studiedag.

12.45 uur  Lunch

13.15 uur  Vervolg 30%-regeling

14.30 uur  Praktijkvragen

15.00 uur  Afsluiting

Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.

Deze studiedag is specifiek bedoeld voor payroll-, belonings- en HR-professionals en belastingadviseurs die regelmatig te maken hebben met buitenlandse werknemers, grensarbeiders, of Nederlandse werknemers die voor korte of langere tijd naar het buitenland worden uitgezonden.

Datum en tijd
Donderdag 15 mei 2025, 9.30 – 15.00 uur (met ontvangst vanaf 9.15 uur)

Kosten
De kosten van deze cursus bedragen € 545,- (excl. btw).
Dit bedrag is inclusief (digitale) handouts, koffie, thee en lunch. U ontvangt tevoren een factuur.

Locatie
Seats2meet Utrecht CS.
Deze vergaderlocatie is in Hoog Catherijne, naast Utrecht Centraal Station.
Als je vanaf het Stationsplein het winkelcentrum binnenloopt, houd je links aan en vind je de ingang van ‘Connect Offices’ na ongeveer 50 meter aan je rechterhand. Direct naast de Rituals, er staat ‘Radboud’ boven de deur.
Met de auto? Navigeren doe je naar de Stationsstraat 152 en je parkeert daar bij P3. Zie de site van Seats2meet Utrecht CS voor de route: https://www.seats2meet.com/nl/locaties/85/seats2meet-utrecht-cs. Via deze link kun je vooraf een voordelige parkeerkaart reserveren.

PE-punten in aanvraag:
NIRPA50 punten Scholing – Wet- en regelgeving Salaris en HR
Register Belastingadviseurs (RB): 5 punten fiscaal
NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (5 punten).
NBA: Volgens de recente regels van de NBA kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (5 punten).
NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (5 punten PO).

PEs2021 25

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.