Tijd: 9.30 – 12.45 uur
Locatie: online, webinar
De vaste inrichting van de werkgever vormt bij grensoverschrijdend werken de drempel die voor ondernemers, ZZP-ers, BVBA’s etc. kan leiden tot belastingheffing in het werkland. Ook voor werknemers en bestuurders is relevant of in het werkland sprake is van een vaste inrichting, omdat dan daar vanaf de eerste dag belastingheffing is. In de relatie met België is juist voor deze complicatie eind 2023 een overeenkomst gesloten over de vraag wanneer thuiswerken tot een vaste inrichting leidt. Tijdens deze studieochtend verkennen we het begrip vaste inrichting en passen het toe op de praktijk van grensoverschrijdend werken en ondernemen.
Omschrijving
Bij grensoverschrijdend werken is de vaste inrichting een belangrijk aandachtspunt. De vaste inrichting vormt de drempel die kan leiden tot al dan niet belastingheffing in het werkland voor ondernemers, ZZP-ers, BVBA’s etc. Maar ook voor werknemers en bestuurders is het van belang om te weten of sprake is van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland. Dan is er immers vaak al vanaf dag 1 belastingheffing in dat werkland. In de relatie met België is juist voor deze complicatie eind 2023 de overeenkomst gesloten over de vraag wanneer thuiswerken tot een vaste inrichting leidt. In hoeverre heeft deze overeenkomst navolging gekregen?
Wanneer is sprake van een vaste inrichting in het werkland? Welke typen vaste inrichtingen kunnen in beeld komen? Denk aan een kantoor, alsook een bouwproject in het buitenland.
Wat zijn de recente ontwikkelingen, zoals het nieuwe Multilaterale instrument, de aanpassing van het commentaar OESO-modelverdrag en de jurisprudentie? Bij welke regels is het van belang om vast te stellen of sprake is van een vaste inrichting? Tijdens deze studieochtend gaan we het begrip vaste inrichting verkennen en toepassen op praktijkgevallen van grensoverschrijdend werken of ondernemen. We zullen zeker ingaan op diverse praktijkvoorbeelden. Dus zowel de theorie als praktijk komt aan bod.
We gaan onder meer in op:
- Toerekening winst of loon aan een vaste inrichting.
- Artikel 5 OESO-modelverdrag – vaste inrichting
- Thuiswerken en vaste inrichting
- Overeenkomst Nederland-België van 23 december 2023 (VI en thuiswerken werknemers)
- Het multilaterale instrument (MLI)
- BEPS actiepunt 7 over de vaste inrichting – uitbreidingen en beperkingen van vaste inrichting-begrip
- Artikel 7 OESO-modelverdrag – winst uit onderneming / inkomsten uit zelfstandige arbeid
- Artikel 15, par. 2 OESO-modelverdrag – inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid
Sprekers
De spreker tijdens dit webinar is de heer mr. dr. B.M.M. Didden.
Bastiaan Didden is werkzaam bij kantoor Buitenland van de Belastingdienst in een vaktechnische functie. In 2019 is hij gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht met het fiscale proefschrift ‘Grensoverschrijdende kwalificatieproblematiek: tussen sociale zekerheid en aanvullend pensioen’. Hij verzorgt regelmatig presentaties en hij heeft diverse (co-)publicaties op zijn naam staan.
Programma
09.30 uur Vaste inrichting – theorie en ontwikkelingen
- Vaste inrichting of vennootschap in het buitenland?
- Vaste inrichting – art. 5 OESO-modelverdrag
- BEPS actiepunt 7 – vaste inrichting
- Toerekening van winst of loon aan een vaste inrichting
- Bestuurders en het vaste inrichting-vraagstuk
11.00 uur Pauze
11.15 uur Vaste inrichting in belastingverdragen en praktijk
- Art. 7 OESO-modelverdrag – winst uit onderneming / inkomsten uit zelfstandige arbeid
- Art. 15, par. 2 OESO-modelverdrag – inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid
- Thuiswerken en vaste inrichting
- Jurisprudentie
12.45 uur Afsluiting
Voor wie?
Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.
Deze studieochtend is specifiek geschikt voor wat meer ervaren belastingadviseurs, die te maken hebben met internationaal opererende bedrijven, DGA’s, ondernemers, ZZP-ers, BVBA’s, bestuurders en/of werknemers.
Algemene informatie
Datum
Dinsdag 28 oktober 2025, 09.30 – 12.45 uur.
Inlog
Dit webinar wordt online gehouden, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.
Kosten
De kosten bedragen € 395,- (excl. btw). Dit is inclusief de gebruikte presentatie en eventuele naslaginformatie, die u digitaal worden verstrekt. U ontvangt tevoren een factuur.
PE-punten:
NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
Register Belastingadviseurs (RB): 3 punten fiscaal in aanvraag
NBA: Volgens de regels van de NBA kunnen leden zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
NIRPA: ca 30 punten in aanvraag
NOAB: alleen op verzoek

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.