De informatiebron voor actuele ontwikkelingen en achtergronden over internationale arbeid

STUDIEDAG Grensoverschrijdend werken

26 juni 2025

Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Willem II Fabriek
Stad: ‘s-Hertogenbosch

De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend werken is op donderdag 26 juni 2025. We komen weer live bijeen. Op deze dag bespreken we diverse actuele thema’s rond werken over de grens. U kunt zelf 4 van de workshops kiezen om te volgen. Met 11 deskundige sprekers, die allen in de praktijk werken. Schrijf u nu in met vroegboekkorting.

Direct inschrijven

De jaarlijkse studiedag Grensoverschrijdend werken is dit jaar op donderdag 26 juni. We komen weer live bijeen in de Willem II Fabriek in Den Bosch. Op deze dag bepreken we diverse actuele thema’s rond werken over de grens. U kunt zelf 4 van de workshops kiezen om te volgen. Met 11 deskundige sprekers, die allen in de praktijk werken.

In de diverse workshops gaan onze deskundige sprekers zowel vanuit theorie als praktijk diepgaand in op relevante onderwerpen, met de bedoeling dat u er in uw dagelijkse werk direct mee aan de slag kunt.

Ook dit jaar hebben we weer een praktische workshop “Internationale mobiliteit in vogelvlucht”. We behandelen hier de belangrijkste aandachtspunten bij een steeds toenemende internationale mobiliteit van werknemers en zelfstandigen. In deze workshop worden de algemene regels rondom de sociale zekerheid en belastingen behandeld. Deze belastingheffing en verzekerings- en premieplicht lopen van oudsher internationaal niet gelijk. Het salaris van een werknemer die grensoverschrijdend actief is kan in het ene land belast zijn, terwijl de werknemer in het andere land sociaal verzekerd is. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever. Naast de hoofdregels van het internationale fiscale recht komen o.a. de valkuilen bij belastingverdragen, de zgn. “183 dagenbepaling” en het in- en uitlenen van personeel of zelfstandigen aan de orde. Op het gebied van de sociale zekerheid bespreken we de hoofdregels en uitzonderingen (detacheren) in de EU sociale zekerheidsverordening 883/2004. Daarnaast gaan we in op a-typische arbeidsrelaties en het werken in twee of meer lid-staten.

Een geheel nieuwe workshop dit jaar is die over ‘’De inzet van derden, vanuit nationaal en internationaal perspectief”.
Tijdens deze workshop wordt de regelgeving rondom het inzetten van derden besproken vanuit fiscaal, sociaal zekerheids- en arbeidsrechtelijk perspectief. De ontwikkelingen vanaf 1 januari 2025 en het vervallen van het handhavingsmoratorium komen uitgebreid aan de orde, evenals de eerste praktijkervaringen van controles door de Belastingdienst. Ook bespreken we de recente rechtspraak op deze terreinen, waaronder de (lagere rechtspraak sinds) de Deliveroo-zaak en het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR). Een belangrijk onderdeel zijn  grensoverschrijdende situaties. Als een zelfstandige in het buitenland woont en voor een Nederlandse opdrachtgever werkt? Ook praktische aspecten zoals inleners- en ketenaansprakelijkheid worden besproken. De workshop biedt niet alleen juridische en fiscale inzichten, maar ook praktische handvatten.

Er is dit jaar een workshop “Grensarbeiders: internationaal thuiswerken en business trips – gevolgen voor de loon/inkomstenbelasting, sociale zekerheid en uw beleid”.
Tijdens deze workshop brengen we u graag op de hoogte van de dynamische wereld van grensarbeid in de driehoek België, Duitsland en Nederland, met speciale aandacht voor het thuiswerken en de flexibele inzet van grensgangers over de grens: wat zijn de gevolgen van business trips of de zogenoemde ‘Workation’? En hoe zit het met de belasting- en sociale zekerheidspositie? En is het verstandig om beleid te maken? We duiken in de materie van de loon- en inkomstenbelastingpositie, de sociale zekerheidspositie en bijbehorende werkgeversverplichtingen. We bespreken in deze workshop de reguliere werknemer die in loondienst werkt, de bestuurder, overheidswerknemer en leraren.

Ook nieuw dit jaar is de workshop over “Internationaal werken: tips voor een correcte salarisadministratie”. Werken over de grens heeft vaak directe gevolgen voor de salarisadministratie. Hoe moet een salary split correct in de payroll worden verwerkt? Of wat u moet doen bij toepassing van een buitenlands sociaalzekerheidsstelsel? Tijdens deze sessie behandelen we enkele gevolgen van internationale tewerkstellingen voor de salarisadministratie, die in de praktijk vaak niet helemaal goed gaan. Zoals het omrekenen van niet-Nederlands loon, toepassing van de 30%-regeling (salarisnorm, aftopping en keuzeverplichting) en eventuele verplichtingen voor de werkgever in het buitenland. Een interactieve workshop met veel praktijkvoorbeelden!

Ook hebben we een workshop over “Kennis- en arbeidsmigranten”. In deze workshop hoort u alles over kennis-/arbeidsmigranten en de rechten en verplichtingen van de erkende referent. Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op een controle (achteraf) door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. We zullen een aantal recente boete-uitspraken bespreken en uiteraard de laatste updates.

Een geheel nieuwe insteek heeft de workshop over Duitsland: “Actualiteiten Grensarbeiders Duitsland”. Hierin besteden we aandacht aan de fiscale en sociale zekerheidsrechtelijke aandachtspunten bij werken in Duitsland. We bespreken de update van het BMF Schreiben die op 8 oktober 2024 is gepubliceerd. Dit besluit ziet op de vaststelling van loon dat als gevolg van een belastingverdrag niet in Duitsland belast is. Welke impact heeft dit voor in Nederland wonende grensarbeiders die niet fulltime in Duitsland werken voor hun Duitse werkgever, maar wellicht ook in Nederland werken voor die Duitse werkgever, of buitenlandse zakenreizen hebben? Hoe zit het met de payroll? Welke impact heeft dit op de belastingdruk? Wat als de werkgever gewoon over 100% van het loon Duitse Lohnsteuer inhoudt? Kan de werknemer een aangifte Inkomstenbelasting doen in Duitsland en wat doet dit met de belastingdruk? Neemt de compensatieregeling dit effect weg? Kortom, welke fiscale aandachtspunten zijn er voor in Nederland wonende grensarbeiders die in en buiten Duitsland werken? Accepteert de Duitse fiscus de belastingvrije 30% vergoeding voor inwoners van Duitsland die in Nederland werken? Wat is de laatste stand van zaken? Een korte update over werken in meerdere landen kan evenmin ontbreken. Tot slot besteden we aandacht aan de sociale zekerheidswetgeving.  Na deze workshop bent u bijgepraat over werken in Duitsland voor in Nederland wonende grensarbeiders.

Dit jaar is er weer een workshop “Actualiteiten grensoverschrijdend werken”. Met  ondermeer de wijzigingen van de 30%-regeling (27%-regeling), het afschaffen van de partiële buitenlandse belastingplicht en de stand van zaken van het remote werken (thuiswerken, digital nomads e.d.). Evenals het nieuwe besluit inzake aandelenopties in internationaal verband. Verder zal, zoals u gewend bent, worden ingegaan op de relevante ontwikkelingen in de rechtspraak, in het parlement en op beleidsmatig vlak (kennisgroepstandpunten en nieuwe verdragen: stand van zaken van nieuw verdrag met België en Spanje). Zoals de grondslag van heffingskortingen in een internationale situatie en de focus van beleidsmakers op mobiele zeer vermogende personen. Afhankelijk van de actuele ontwikkelingen wordt het programma bijgesteld, hiermee bent u volledig up-to-date.

In de diverse workshops gaan de deskundige sprekers zowel vanuit theorie als praktijk diepgaand in op de onderwerpen, met de bedoeling dat u er in uw dagelijks werk direct mee aan de slag kunt.

U kunt zelf vier workshops kiezen om op deze dag te volgen.

Onze vele sprekers vanuit de Belastingdienst, EY, Deloitte, HVG Law, STRICK en Hillbrook waarborgen dit jaar weer een inspirerende en kwalitatief hoogstaande dag.

Mr. B.M.M. (Bastiaan) Diddden is werkzaam als fiscalist bij de Belastingdienst, kantoor Buitenland in een vaktechnische functie met betrekking tot global mobility. Tevens is Bastiaan verbonden aan het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van Maastricht University.

Mr. B.H.M. (Bart) Van den Hof is werkzaam bij de Belastingdienst, corporate dienst vaktechniek in Den Haag. Als coördinerend/specialistisch beleidsadviseur werkt hij op het gebied van de internationale inkomsten-, loonbelasting en premieheffing.

Mr. R. (Ronald) Jansen is zelfstandig adviseur loonheffingen. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de begeleiding van werkgevers op het vlak van de Nederlandse loonheffingen bij internationale tewerkstellingen.

Mr. E.A.C. (Evelien) de Jong is werkzaam bij het Kennis- en Expertisecentrum Buitenland van de Belastingdienst en als freelance docent. Zij heeft meer dan 18 jaar ervaring op het vlak van grensoverschrijdende arbeid, grensarbeid, sociale zekerheid en de internationale inkomsten-, loonbelasting en premieheffing.

Mr. G. (Gwen) Keller is Immigration Partner bij Hillbrook Expatriate Tax Solutions. Ze heeft vele jaren advieservaring rondom immigratieprocessen en het vinden van oplossingen voor complexe immigratiesituaties. Voordat ze bij Hillbrook kwam, gaf ze onder meer leiding aan het immigratieteam van Deloitte in Nederland en was ze manager binnen de afdeling immigratie van PwC.

Mr. S.C. (Sascha) Kuit is sinds 2001 als advocaat werkzaam bij Dentons Europe LLP. Daarvoor werkte zij voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst en voor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Advocaten. Sascha voert een algemene immigratierechtspraktijk met de nadruk op werkvergunningen.

Mr. M. (Miriam) Michiels, Senior Manager People Advisory Services bij EY Belastingadviseurs te Eindhoven. Zij is gespecialiseerd in de loonheffingen en de thuiswerkende werknemer, zowel vanuit nationaal als internationaal perspectief.

Mr. V.C.H. (Valérie) Ramaekers is werkzaam als Senior Manager Global Employment bij Deloitte Belastingadviseurs.

J. (Johann) Terlinden, als Steuerfachangestellter werkzaam in de fiscale afdeling van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater. Hij houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken op het gebied van de belasting van grensoverschrijdende arbeid.

Mr. J. (Jeannet) van Vleuten is arbeidsrechtadvocaat bij HVG Law in Rotterdam. Zij houdt zich bezig met het adviseren en procederen op het gebied van het arbeidsrecht en het medezeggenschapsrecht.

Mr. R. (Rik) Vrehen is Senior Consultant Tax bij EY People Advisory Services, kantoor Eindhoven.

09.30 uur  Ontvangst en indeling workshops

10.00 uur  Workshops (1 t/m 7)

11.20 uur  Pauze

11.30 uur  Workshops (1 t/m 7)

12.50 uur  Lunchpauze

13.30 uur  Workshops (1 t/m 7) 

14.50 uur  Pauze

15.00 uur  Workshops (1 t/m 7)

16.20 uur  Netwerkborrel, met gelegenheid praktijkvragen door te nemen met de sprekers

17.15 uur  Einde

Deze studiedag Grensoverschrijdend Werken 2025 is bedoeld voor adviseurs en andere professionals die regelmatig te maken hebben met mensen die voor korte of langere tijd werken buiten het land waarin ze normaal wonen. Daarbij kan het gaan om zowel expats, impats, grensarbeiders of business travellers. Die professionals zijn ondermeer:

  • HR-managers, personeel- en organisatieadviseurs
  • Fiscalisten, belastingadviseurs
  • Loon- en salarisadministrateurs
  • Hoofden en medewerkers arbeidsvoorwaarden
  • Advocaten
  • Compensation & Benefits-specialisten
  • Accountants
  • Medewerkers van uitzendorganisaties
  • Financieel adviseurs
  • Emigratiebegeleiders
  • en anderen die regelmatig professioneel te maken hebben met grensoverschrijdende werknemers

Datum
Donderdag 26 juni 2025, 10.00 – 17.00 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur).

Locatie
Willem II Fabriek
Boschdijkstraat 100
5211 VD ‘s-Hertogenbosch
De Willem II Fabriek ligt op ca. 10 minuten lopen van station Den Bosch. Als u met de auto komt, kunt u direct bij het gebouw parkeren, op P1, P2 of P3 (u ontvangt van ons een uitrijkaart).

Kosten
De kosten van deze studiedag bedragen € 849,- (excl. btw) per persoon. U ontvangt hiervoor tevoren een factuur. Dit bedrag is inclusief (digitale) naslaginformatie, koffie, thee, uitgebreide lunch, borrel en parkeren.
Tot en met 1 april 2025 geldt een vroegboekkorting van € 100,-.
Er geldt een korting van 20% voor medewerkers van Nederlandse Universiteiten, Hogescholen en Academische Ziekenhuizen. 
Korting wordt automatisch verrekend op uw factuur. Kortingen zijn niet boven elkaar toepasbaar.

PE-punten:                
RB5 punten Fiscaal in aanvraag.
NOB: Leden van de NOB kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (5 uur/punten).
NBA: Accountants aangesloten bij de NBA krijgen voor deze studiedag 5 PE-punten.
NIRPA/RPP: ca. 57 punten (Scholing – Wet- en regelgeving Salaris en HR) in aanvraag
NOvA
: Advocaten kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (5 uur/punten PO).
NOAB: Op verzoek, geef dit svp aan bij uw aanmelding.

PEs2021 25

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 150,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.

Iedere deelnemer kan aan vier workshops meedoen. Geef de vier workshops van uw keuze aan op het inschrijfformulier.

Workshop 1. Internationale Mobiliteit in vogelvlucht
Door Bart Van den Hof en Rik Vrehen
Bij grensoverschrijdend werken binnen de Europese Unie is steeds de vraag in welk land de werknemer of zelfstandige sociaal verzekerd en belastingplichtig is. In deze workshop worden de algemene regels rondom de (inter-)nationale belastingheffing en de verzekerings- en premieplicht behandeld. Deze belastingheffing en verzekerings- en premieplicht lopen van oudsher internationaal niet gelijk. Het salaris van een werknemer die grensoverschrijdend actief is kan in het ene land belast zijn, terwijl de werknemer in het andere land sociaal verzekerd is. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever. Naast de hoofdregels van het internationale fiscale recht komen o.a. de valkuilen bij belastingverdragen, de zgn. “183 dagenbepaling” en het in- en uitlenen van personeel of zelfstandigen aan de orde. Op het gebied van de sociale zekerheid bespreken we de hoofdregels en uitzonderingen (detacheren) in de EU sociale zekerheidsverordening 883/2004. Daarnaast gaan we in op a-typische arbeidsrelaties en het werken in twee of meer lid-staten. We behandelen in deze workshop de belangrijkste aandachtspunten bij een steeds toenemende internationale mobiliteit van werknemers en zelfstandigen.

Workshop 2. Actualiteiten Grensoverschrijdend werken
Door Bastiaan Didden
Middels een helikopterview wordt u in deze capita selecta-workshop meegenomen in de belangrijkste actualiteiten op het vlak van grensoverschrijdend werken. Stil zal worden gestaan bij de wijzigingen ter zake van de 30%-regeling (27%-regeling), het afschaffen van de partiële buitenlandse belastingplicht, maar ook de stand van zaken van het remote werken-dossier (thuiswerken, digital nomads e.d.) zal de revue passeren. Evenals het nieuwe besluit inzake aandelenopties in internationaal verband. Verder zal zoals u gewend bent, worden ingegaan op de relevante ontwikkelingen in de rechtspraak, in het parlement en op beleidsmatig vlak (kennisgroepstandpunten en nieuwe verdragen: stand van zaken van nieuw verdrag met België en Spanje?). Daarbij kan worden gedacht aan het vaststellen van de grondslag van heffingskortingen in een internationale situatie en de focus van beleidsmakers op mobiele zeer vermogende personen.
Afhankelijk van de actuele ontwikkelingen wordt het programma bijgesteld, hiermee bent u volledig up-to-date.

Workshop 3. Internationaal werken: tips voor een correcte salarisadministratie
Door Ronald Jansen
Werken over de grens heeft vaak directe gevolgen voor de salarisadministratie. Weet u bijvoorbeeld hoe een salary split correct in de payroll moet worden verwerkt? Of wat u moet doen bij toepassing van een buitenlands sociaalzekerheidsstelsel? Tijdens deze sessie behandelen we enkele gevolgen van internationale tewerkstellingen voor de salarisadministratie, die in de praktijk vaak niet helemaal goed gaan. Denk ook aan het omrekenen van niet-Nederlands loon, toepassing van de 30%-regeling (salarisnorm, aftopping en keuzeverplichting) en eventuele verplichtingen voor de werkgever in het buitenland. Een interactieve workshop met veel praktijkvoorbeelden!

Workshop 4: De inzet van derden, vanuit nationaal en internationaal perspectief
Door Miriam Michiels en Jeannet van Vleuten
Tijdens deze workshop wordt de regelgeving rondom het inzetten van derden vanuit fiscaal, sociaal zekerheids- en arbeidsrechtelijk perspectief besproken. De ontwikkelingen vanaf 1 januari 2025 en het vervallen van het handhavingsmoratorium zullen uitgebreid aan de orde komen, evenals de eerste praktijkervaringen van controles door de Belastingdienst. Daarnaast bespreken we met u ook de recente rechtspraak op deze terreinen, waaronder de (lagere rechtspraak sinds) de Deliveroo-zaak en lichten we het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) toe. Een belangrijk onderdeel van de workshop is het bespreken van grensoverschrijdende situaties. Wat betekent het bijvoorbeeld als een zelfstandige in het buitenland woont en voor een Nederlandse opdrachtgever werkt? Ook praktische aspecten zoals inleners- en ketenaansprakelijkheid worden besproken. De workshop biedt niet alleen juridische en fiscale inzichten, maar ook praktische handvatten om compliant en effectief met deze complexe materie om te gaan. De sessie wordt geleid door een ervaren fiscalist en arbeidsrechtadvocaat, die praktijkvoorbeelden en actuele ontwikkelingen op een toegankelijke manier bespreken.

Workshop 5: Grensarbeiders: internationaal thuiswerken en business trips – gevolgen voor de loon/inkomstenbelasting, sociale zekerheid en uw beleid
Door Evelien de Jong en Valérie Ramaekers
Tijdens deze workshop brengen we u graag op de hoogte van de dynamische wereld van grensarbeid in de driehoek België, Duitsland en Nederland, met speciale aandacht voor het thuiswerken en de flexibele inzet van grensgangers over de grens: wat zijn de gevolgen van business trips of de zogenoemde ‘Workation’? Hoe werkt dit precies? En hoe zit het met de belasting- en sociale zekerheidspositie? En is het verstandig om beleid te maken? We duiken in de materie van de loon- en inkomstenbelastingpositie, de sociale zekerheidspositie en bijbehorende werkgeversverplichtingen. We bespreken in deze workshop de reguliere werknemer die in loondienst werkt, de bestuurder, overheidswerknemer en leraren. Andere categorieën (scheepvaart, luchtvaart, etc.) komen niet aan bod. Hoogtepunten:

  • Impact van Flexibel Werken: We onderzoeken de gevolgen van thuiswerken en een divers reispatroon (internationale business trips) op de loon/inkomstenbelasting en sociale zekerheid. Welk land mag belastingheffen over het inkomen dat ziet op de thuiswerk dagen. Hoe zit het met de business trips? En welke impact is er voor de sociale zekerheid? In welk land zijn de sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd? Hoe zit het met medische zorg, kinderbijslag, ouderdomspensioen en ww? Wat is de impact van een switch naar een ander sociale zekerheidsstelsel? En hoe moet het internationale werkpatroon in de payroll worden verwerkt?
  • Beleidsvorming: Ontdek hoe u een ideaal thuiswerkbeleid kunt ontwikkelen en implementeren. We delen ‘common practices’ en laten zien wat andere bedrijven doen om compliant en succesvol te zijn. 
  • Actualiteiten: Actuele ontwikkelingen, waaronder het nieuwe belastingverdrag tussen België en Nederland, worden besproken voor zover relevant voor grensarbeid.

Na deze workshop heeft u een goed inzicht in de wereld van grensgangers binnen de driehoek België, Nederland, Duitsland. U krijgt een scherp beeld van recente veranderingen die cruciaal zijn voor uw vakgebied. Mis deze kans niet om uw kennis te vergroten en uw professionele vaardigheden verder te ontwikkelen.

Workshop 6: Kennis- en arbeidsmigranten
Door Sascha Kuit en Gwen Keller
In deze workshop hoort u alles over kennis-/arbeidsmigranten en de rechten en verplichtingen van de erkende referent. Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op een controle (achteraf) door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. We zullen een aantal recente boete-uitspraken bespreken en uiteraard de laatste updates.

Workshop 7: Actualiteiten Grensarbeiders Duitsland
Door Johann Terlinden
In deze workshop besteden we aandacht aan de fiscale en sociale zekerheidsrechtelijke aandachtspunten bij werken in Duitsland. We bespreken de update van het BMF Schreiben die op 8 oktober 2024 is gepubliceerd. Dit besluit ziet op de vaststelling van loon dat als gevolg van een belastingverdrag niet in Duitsland belast is. Welke impact heeft dit voor in Nederland wonende grensarbeiders die niet fulltime in Duitsland werken voor hun Duitse werkgever, maar wellicht ook in Nederland werken voor die Duitse werkgever of buitenlandse zakenreizen hebben? Hoe zit het met de payroll? Welke impact heeft dit op de belastingdruk? Wat als de werkgever gewoon over 100% van het loon Duitse Lohnsteuer inhoudt? Kan de werknemer een aangifte Inkomstenbelasting doen in Duitsland en wat doet dit met de belastingdruk? Neemt de compensatieregeling dit effect weg? Kortom, welke fiscale aandachtspunten zijn er voor in Nederland wonende grensarbeiders die in en buiten Duitsland werken? Daarnaast bespreken we ook hoe de Duitse fiscus tegen de 30% regeling aankijkt. Dit is met name relevant voor inwoners van Duitsland die in Nederland werken en van de 30% regeling genieten. Accepteert de Duitse fiscus de belastingvrije 30% vergoeding of zijn ook hier aandachtspunten. Wat is de laatste stand van zaken? Tot slot besteden we ook aandacht aan de sociale zekerheidswetgeving; we bespreken gezinsbijslagen, medische zorg en de impact voor sociale zekerheid. Een korte update over werken in meerdere landen kan evenmin ontbreken. Na het volgen van deze workshop bent u weer bijgepraat over het laatste nieuws over werken in Duitsland voor in Nederland wonende grensarbeiders.n op het toepasselijke recht op de arbeidsovereenkomst in internationale gevallen, de bevoegde rechter in internationale situaties en daarnaast zullen we stilstaan bij de regelgeving met betrekking tot tijdelijke detacheringen.