Tijd: 9.30 – 12.30 uur
Locatie: online, webinar
Als een werknemer in een ander land woont dan het land waar de werkgever gevestigd is en deze werknemer gaat thuiswerken, heeft dit soms forse impact. Tijdens deze interactieve online workshop behandelen we wat daarbij een rol speelt, zoals bedrijfsbeleid, de belasting- en premiepositie, arbeidsvoorwaarden, vergoedingen, salarisadministratie, zorgplicht etc. De gevolgen van thuiswerken door de werknemer die in een ander land woont dan zijn reguliere werkland (met focus binnen de EU).
Omschrijving
Werken waar je wel, dat is de nieuwe tendens in onze samenleving. Of dat nu thuis is, op kantoor, of op een vakantieadres. En bij veel functies kan dat ook wat techniek betreft. We zien de voordelen hiervan allemaal in, zoals minder files, minder reistijd, en veel efficiënt thuis kunnen werken. En werkgevers besparen zich de kosten op kantoorpanden. Het tegengeluid is dat werknemers vaak vereenzamen, contact met collega’s missen, moeite hebben met het scheiden van werk en privé en thuis niet altijd beschikken over een goede werkplek. Ook nu nog spelen deze vraagstukken nog bij veel werkgevers en is het lastig een goed beleid te maken in deze krappe arbeidsmarkt. Wat veel werkgevers zich niet realiseren is dat alle vergoedingen en verstrekkingen die met werken en reizen te maken hier ook op aangepast moeten worden, zeker vanuit fiscaal perspectief.
Bijzonder is het als we dan ook nog te maken krijgen met het gegeven dat de woonplaats en/of werkplek van de werknemer niet in Nederland is gelegen. Als een werknemer woont in een ander land dan het land waar de werkgever gevestigd is en de werknemer gaat thuiswerken, kan dit impact hebben op de belasting- en/of premiepositie van een werknemer. De werkgever moet dus weten waar een werknemer feitelijk zijn werkzaamheden uitvoert, om aan alle fiscale en sociale zekerheidsregelgeving te kunnen voldoen. En ook de werknemer heeft er belang bij om goed op te hoogte te zijn van deze wetgeving.
Tijdens dit deze interactieve online workshop gaan we in op al deze vraagstukken en bespreken we vele items, zoals bijvoorbeeld:
- Bent u zich bewust van het risico dat een werknemer mogelijk arbeidsvoorwaarden naar buitenlands recht kan claimen?
- Weet u ook wat de impact is van uw beleid op de belasting en/of premieheffing voor de werknemer?
- Hoe gaat de organisatie om met ongelijkheidheid in het thuiswerken tussen werknemers die in Nederland wonen en werknemers die in een ander land wonen? Heeft u uw vergoedingen en verstrekkingen hierop aangepast? Hoe pakt dit uit in uw salarisadministratie?
- Weet de werknemer ook dat thuiswerken een impact kan hebben op zijn sociale zekerheidspositie en zijn netto inkomen?
- Is thuiswerken of werken vanaf een vakantieadres in het buitenland een recht of een gunst? Hoe is dit juridisch vastgelegd binnen uw organisatie?
- Hoe ver reikt uw zorgplicht als werkgever voor het werken buiten Nederland op een eigen gekozen werkplek?
- Hoe gaat u om met ziekmeldingen van werknemers die op eigen initiatief in het buitenland werken?
- Heel in het kort bespreken wij met u ook de gevolgen voor immigratie en de winstbelasting.
Tijdens deze sessie bespreken we met u de gevolgen van het thuiswerken van de werknemer die in een ander land woont dan zijn reguliere werkland. We focussen in principe op situaties binnen de EU.
Sprekers
De spreker tijdens dit webinar zijn Rahul Dayala, Setenay Golpunar, Bieke Willemse en Miriam Michiels.
Rahul Dayala, manager, People Advisory Services bij EY, kantoor Amsterdam
Setenay Golpunar, senior consultant, People Advisory Services bij EY, kantoor Rotterdam
Bieke Willemse, advocaat arbeidsrecht bij HVG Law, kantoor Eindhoven
Miriam Michiels, senior manager, People Advisory Services bij EY, kantoor Eindhoven
Programma
09.30 uur Thuiswerken Deel 1
11.00 uur Pauze
11.15 uur Thuiswerken Deel 2
12.30 uur Afsluiting
Voor wie?
Dit webinar is gericht op adviseurs en andere professionals die regelmatig te maken hebben met werknemers die in een ander land wonen dan het land waar hun werkgever gevestigd is. Daarbij kan het gaan om zowel expats, impats, grensarbeiders of business travellers. Die professionals zijn ondermeer:
- HR-managers, personeel- en organisatieadviseurs
- Fiscalisten, belastingadviseurs
- Loon- en salarisadministrateurs
- Hoofden en medewerkers arbeidsvoorwaarden
- Advocaten
- Compensation & Benefits-specialisten
- Financieel adviseurs
NB: dit webinar heeft een focus op situaties binnen de EU.
Algemene informatie
Datum
Donderdag 9 oktober 2025, 09.30 – 12.45 uur.
Inlog
Dit webinar wordt online gehouden, via Zoom of Teams. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.
Kosten
De kosten bedragen € 375,- (excl. btw). Dit is inclusief de gebruikte presentatie en eventuele naslaginformatie, die u digitaal worden verstrekt. U ontvangt tevoren een factuur.
PE-punten:
NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
Register Belastingadviseurs (RB): 3 punten fiscaal in aanvraag
NBA: Volgens de regels van de NBA kunnen leden zelf beoordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld
NIRPA: ca 30 punten in aanvraag
NOAB: alleen op verzoek

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.