Tijd: 9.30 – 13.15 uur
Locatie: Kasteel Woerden
Stad: Woerden
Tijdens deze studieochtend richten we ons op situaties dat werknemers vanuit een derdeland (dus van buiten de EU/EER/Zwitserland) in Nederland komen werken, of dat vanuit Nederland werknemers in een derdeland gaan werken. Deze vaak onderbelichte situaties bespreken we vanuit het verblijfsrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingrecht. Ook het internationaal hybride werken en de “workation” komen aan de orde.
Omschrijving
Tijdens deze studieochtend gaan we ons richten op situaties dat werknemers vanuit een derdeland (dus van buiten de EU/EER/Zwitserland) in Nederland komen werken of dat vanuit Nederland werknemers in een derdeland gaan werken. Denk aan de Indiase ICT-er die naar Nederland komt, de medewerker die met enige regelmaat naar China gaat om daar het productieproces te beoordelen, of de Amerikaanse expat die voor vier jaar uitgezonden worden naar Nederland binnen concernverband. Het kan daarbij gaan om internationale detacheringen van expats, maar ook het sinds de Coronapandemie populairder geworden fenomeen van de “workation” (enkele weken naar een ander land reizen voor een combinatie van vakantie en werk, zoals bijv. uw 30-jarige werknemer die in Portugal wil gaan werken, omdat zijn vriend daar een jaar gaat studeren). Deze vaak onderbelichte situaties gaan we met u bespreken vanuit het verblijfsrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingrecht.
Bij het werken als derdelander in Nederland of uitgezonden worden naar een derdeland is de eerste cruciale vraag of je wel mag verblijven en werken in een ander land. Bij het onderdeel verblijfsrecht gaat we in op de hoofdregels van het verblijfsrecht en geven aan wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Ook de aandachtspunten en valkuilen op het gebied van het arbeidsrecht zullen we beschrijven.
Voor de sociale zekerheid zal aandacht besteed worden aan de sociale zekerheidsverdragen die gesloten zijn met derde landen.
Ook voor de belastingheffing zien we dat werken in derdelanden, of komend uit derdelanden, tot specifieke vraagpunten leidt, waarbij we ook zullen stilstaan bij de toepassing van belastingverdragen. We zullen de vraagstukken behandelen vanuit het Nederlandse perspectief van de werkgever en de werknemer.
We zullen ons daarbij richten op regelgeving specifiek voor landen buiten de EU/EER/Zwitserland.
Uiteraard komt ook aan de orde dat er bijzondere regels zijn voor dichtstbijzijnde derdeland, het Verenigd Koninkrijk.
Sprekers
De docenten tijdens dit seminar zijn mevr. mr. N. Vreede en de heer B.H.M. Van den Hof LL.M.
Nikki Vreede werkt sinds 2018 als advocaat bij Everaert Advocaten te Amsterdam, ondermeer op het gebied van gezinsmigratie, verblijf voor onbepaalde tijd, intrekking van verblijfsrecht, openbare orde en verblijf om humanitaire redenen. Nikki begeleidt ook kennismigranten en zelfstandig ondernemers en zij staat bedrijven bij als zij buitenlandse werknemers in Nederland willen laten werken en in boeteprocedures voor overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen.
Bart Van den Hof is als fiscalist werkzaam bij de Belastingdienst, directie vaktechniek in Den Haag. Als senior beleidsadviseur werkt hij op het gebied van de internationale inkomsten-, loonbelasting en premieheffing.
Programma
09.15 uur Ontvangst
09.30 uur Verblijfsrecht- en arbeidsrecht
11.00 uur Pauze
11.15 uur Sociale zekerheid
- Sociale zekerheidsverdragen
- Verdragsloze situaties en de terugval op de nationale sociale zekerheidswetgeving
12.00 uur Belastingheffing
- Bijzonderheden in belastingverdragen met landen buiten de EU/EER/Zwitserland
- Verdragsloze situaties en terugval op de nationale fiscale wetgeving
13.15 uur Afsluiting en lunch
Voor wie?
Deze studiedag is bedoeld voor belastingadviseurs, HR-medewerkers, payroll-professionals en salarisadministrateurs, advocaten en medewerkers en adviseurs van bedrijven die regelmatig werknemers buiten Europa uitzenden of daarvandaan naar Nederland halen. Dus met name voor:
- Belastingadviseurs
- HR- en P&O-medewerkers
- Payroll-professionals
- Loon- en salarisadministrateurs
- Andere adviseurs met een internationaal werkveld
Algemene informatie
Datum
Donderdag 13 november 2025, 09.30 – 13.15 uur.
Locatie
Kasteel Woerden
Kasteel 3
3441 BZ Woerden
Kasteel Woerden bevindt zich op slechts vijf minuten met de auto vanaf de A12 afrit Woerden en op enkele minuten lopen vanaf NS station Woerden. Parkeren is mogelijk op het eigen parkeerterrein achter het kasteel (kosteloos), loop dan om de slotgracht naar de ingang.Kosten
De kosten van deze studieochtend bedragen € 465,- (excl. btw). Dit is inclusief handouts, lunch en parkeerkaart. U ontvangt tevoren een factuur.
PE-punten (geef gewenste punten s.v.p. aan op uw inschrijfformulier):
RB: 3 punten fiscaal (in aanvraag)
NOB: 3 punten (vaktechnisch). Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
NIRPA/RPP: 53 punten (in aanvraag) (Scholing – Wet- en regelgeving Salaris en HR)
NBA: Accountants mogen zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 uren).
NOvA: 3 punten (PO). Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
NOAB: punten alleen op verzoek
Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.